Koeling


Als totaalinstallateur kunnen wij voor u ook de airco installatie verzorgen. Waarom is een airco interessant? De zomers worden steeds warmer in Nederland . Helaas hebben wij daar niet zo veel invloed op. Het binnenklimaat van uw woning kunt u natuurlijk wel zelf regelen. Op warme zomerdagen uw woning met een aangenaam binnenklimaat binnen stappen kunt u realiseren met een airconditioning. Hiermee bepaalt u voortaan zelf uw binnenklimaat en dat zonder torenhoge energierekeningen. Het ideale binnenklimaat waarbij u optimaal functioneert is bij een temperatuur tussen de 21 en 24 graden. Verder geeft een hoge luchtvochtigheid een onbehaaglijk gevoel. Daarom is een airco de perfecte klimaatbeheerser. De gewenste binnentemperatuur en de luchtvochtigheid wordt op een aangename waarde gehouden.

 

Airco’s in een warmtepomp uitvoering kunnen naast koelen uw kamer of kantoor ook verwarmen. Praktisch in het voor en najaar als u af en toe op een koude dag wat extra bijverwarming kunt gebruiken.

 

Download
Mitsubishi brochure consumenten
MHI_Consumenten_brochure_2021 (2).pdf
Adobe Acrobat document 19.9 MB

Hoe werkt een airco:

De binnenunit van een airco zuigt de warme lucht uit de ruimte aan. Uit deze warme lucht wordt de warmte onttrokken door het verdampen van een koudemiddel welke in een gesloten systeem circuleert. De afgekoelde lucht wordt vervolgens terug de ruimte ingeblazen. Buiten staat de compressor welke het verdampte koudemiddel uit de binnenunit aanzuigt en vervolgens naar de condensor verpompt. Hier zal het samengeperste koudemiddel gaan condenseren waarbij de warmte weer wordt overgedragen aan de buitenlucht. Het weer vloeibaar geworden koudemiddel wordt teruggevoerd naar de binnenunit waar het opnieuw kan verdampen en zo is het cirkeltje rond. Kortom, warmte onttrekken aan de binnenlucht, waardoor de woonkamer of slaapkamer lekker koel wordt. Tijdens bovenstaand koelproces wordt automatisch vocht aan de lucht onttrokken. Dit vocht (condenswater) moet worden afgevoerd. Bij mobiele airconditioners wordt het condenswater opgevangen in een bak die u regelmatig moet legen. Bij vaste modellen wordt het condenswater afgevoerd met behulp van een ingebouwd pompje via een aansluiting op de riolering. 

 

Een airco als warmtepompuitvoering:

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de producten in de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht aan de achterkant van het apparaat. Voor de verwarming doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen ontrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld de buitenlucht. 

 

Bij verschillende modellen kun je kiezen voor een inverter gestuurd systeem. Een inverter regelt de snelheid van de compressor en dus ook de temperatuur in een ruimte sneller en efficienter. Gewone airco’s verbruiken vooral veel energie bij het opstarten van de compressor, dus iedere keer wanneer de thermostaat de airco inschakelt. Bij het invertersysteem blijft de compressor altijd in werking. Als de juiste temperatuur bereikt is, zal de compressor lange tijd langzamer draaien alvorens af te slaan. Wanneer temperaturen gewijzigd moeten worden dan draait de compressor sneller. Toestellen met inverter meten de temperatuur sneller en vaker, dan een gewoon systeem. Een inverter zal dus sneller reageren, waardoor er minder temperatuurschommelingen zijn en je minder last hebt van tochtverschijnselen. Het energiegebruik bij deellast ligt tot 40% lager, dan bij gewone aan/uit-systemen.

Voor het bepalen van het vermogen voor het koelen van een ruimte geldt de vuistregel 30 tot 50 watt koelvermogen per m³. Deze regel gaat uit van een gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid. Neem gerust contact met ons op om een gespecificeerde berekening. De vloeistof in een aircosysteem ( het koudemiddel) is van een dusdanige samenstelling dat alleen erkende bedrijven werkzaamheden aan deze systemen uit mogen voeren. Bisschop installatie is STEK-erkend en wij hebben de papieren om aan deze systemen te werken