Wat is Koolmonoxide

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een echte sluipmoordenaar. U ruikt, proeft en ziet het niet maar u kunt er wel bewusteloos door raken of zelfs overlijden. Helaas eist koolmonoxidevergiftiging ieder jaar weer slachtoffers. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. 

 

 


Koolmonoxide is een zeer giftig gas welke ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Deze onvolledige verbranding treedt vooral op bij te weinig aanvoer van verse lucht of bij vervuiling of defecten van de branders in het toestel.


Daarnaast kunnen ook gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die fossiele brandstof gebruiken zorgen voor koolmonoxide in een woning.

 

Belangrijk dus om uw toestellen door een erkende installateur te laten controleren en onderhouden. Wij beschikken over gekalibreerd apparatuur om metingen te verrichten en toestellen af te stellen. Voor het aanvragen van inspectie of onderhoudsbeurt klikt u op deze link "Aanvragen Service en Onderhoud"

 

Symptomen van koolmonoxide-vergiftiging

Koolmonoxide vergiftiging kan heel snel en onopgemerkt gaan. Indien u geiser, cv-ketel of gaskachel niet goed werkt kan dat gevaarlijk zijn en koolmonoxide veroorzaken. Het is belangrijk dat u alert bent op de onderstaande symptomen die zich voordoen bij koolmonoxide-vergiftiging:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • Vermoeidheid
  • Slaperigheid
  • Verward
  • Versnelde hartslag

Download
Download de folder met alle informatie over koolmonoxide
Folder koolmonoxide.pdf
Adobe Acrobat document 527.1 KB