De panelen


Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Onderstaand vind u een overzicht van de meest gangbare type's die wij plaatsen. Doorgaans zijn dit zonnepanelen met een afmeting van 1.00 x 1.65 en voorzien van silicium zonnecellen.


Polykristallijn zonnepaneel

Het verschil tussen een mono- en een poly-kristallijn zonnepaneel zit in het proces waarmee de zonnecellen worden gemaakt. Polykristallijne cellen worden met een ander proces eerst gegoten dan mono-kristallijne cellen en vervolgens gezaagd. Tijdens het stollen ontstaan verschillende kristallen die de zonnecellen een onregelmatig, geschakeerd aanzicht geven. Het rendement van deze panelen ligt iets lager dan de monokristallijne panelen (circa 2%). Daarentegen presteren de polykristallijn zonnepanelen in verhouding tot monokristallijn iets beter bij diffuus licht zoals bij bewolkt weer. De panelen zijn herkenbaar aan de blauwe kleur.

Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen hebben zonnecellen welke uit 1 stuk silicium gezaagd zijn en gecontroleerd worden afgekoeld. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige structuur en kleurstelling. De monokristallijn panelen zijn dus herkenbaar aan de zwarte gelijkmatige kleur van de zonnecellen.Deze cellen zijn van hogere kwaliteit dan de cellen van een polykristal zonnecel.  Deze zonnepanelen hebben een iets beter rendement dan de blauwe (kristallijn) variant. De prijs van het paneel ligt in verhouding hoger dan de blauwe polykristallijn uitvoering.

Fullblack zonnepaneel

Mono kristallijne zonnepanelen zijn ook verkrijgbaar als Fullblack uitvoering. Deze panelen zijn iets fraaier dan de standaard blauwe of zwarte panelen. Een nadeel is dat deze panelen wel iets meer warmte vasthouden door de zwarte ondergrond en dus ook iets minder rendement hebben. De prijs van het paneel ligt in verhouding hoger dan de blauwe polykristallijn en de standaard monokristallijn uitvoering.