Leidingsystemen


Het leidingsysteem voor het transporteren van lucht wordt gedimensioneerd in afhankelijkheid van de luchthoeveelheid en de toegelaten luchtsnelheid en wordt meestal uitgevoerd met de zogenaamde spiro-buis. Dit zijn spiraal gefelste buizen van verzinkt staal. Hier zijn allerlei hulpstukken voor leverbaar om aansluitingen te maken voor ventielen, ventilatieboxen etc. Deze leidingen worden doorgaans voorzien van bouwkundige omtimmeringen.

Indien een woning wordt voorzien van een zogeheten schilvloer of breedplaatvloer dan kunnen instortkanalen worden toegepast. Deze kanalen hebben een rechthoekige vorm en worden in de betonvloer verwerkt. Hiervan wordt aanvankelijk een tekening en berekening van gemaakt. 


In schilvloeren of breedplaatvloeren zijn ook volledige kunststof verdeelsystemen (o.a. hybalans) te verkrijgen. Het voordeel hiervan is dat de luchtafzuigpunten en de luchttoevoerpunten een afzonderlijke aansluiting krijgen en hierdoor de capaciteit nauwkeurig ingeregeld kan worden. Het nadeel van dit systeem is de ruimte die beschikbaar moet zijn voor de verdeelboxen.