Vloerverwarming


Een vloerverwarming-systeem wordt in de afwerkvloer gelegd en is hierdoor onzichtbaar. Dit is een voordeel ten opzichte van andere verwarmingssystemen waarbij meestal diverse componenten in zicht komen. Tevens is de ruimtetemperatuur zeer behaaglijk omdat de warmte van onderen uw voeten verwarmt en hierdoor uw gevoels- temperatuur aangenaam is. Het nadeel van het systeem is dat het traag op temperatuur is te krijgen. Daarom zult u met dit systeem de ingestelde temperatuur min of meer constant moeten houden. Deze handeling samen met een hoog rendement CV-toestel en een goed ingeregeld systeem kan echter zeer voordelig zijn in de energiekosten.



In de tendens van duurzame en energiezuinige installaties wordt vloerverwarming steeds vaker toegepast in combinatie met een warmtepomp. Mede doordat het vloerverwarmingssysteem geschikt gemaakt kan worden voor passieve koeling van de vloer kun je een zeer behaaglijk klimaatsysteem in uw woning ervaren. In de ruimtes waar de vloer niet voldoende oppervlakte heeft om de gewenste temperatuur te halen (zoals badkamers) kan een vrije wand worden gebruikt als wandverwarming. Wel een aandachtspunt bij koeling van de vloer is de kans op condensvorming. Om deze reden wordt er een kunststof verdeler toegepast.


Het is wel enigszins mogelijk om de reactiesnelheid van de vloer te verhogen door het toepassen van een isolatie onder de vloerverwarming, echter hierdoor wordt de accumulatie van de vloer wel verminderd. Vloerisolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes en uitvoeringen. Tevens is het zelfs mogelijk om vloerverwarming in een droogbouwsysteem toe te passen, bijvoorbeeld in situaties waar een cement-afwerkvloer niet is gewenst.


Vloerverwarming in uw bestaande woning kan gerealiseerd worden door het systeem in te frezen in de bestaande cement-afwerkvloer.  Met de speciaal hiervoor ontwikkelde machine worden door middel van diamantzaagbladen sleuven  stofvrij in de cementdekvloer gefreesd. Het is echter niet of nauwelijks mogelijk om door beton- en tegelvloeren te frezen.


Voor een optimale ruimteregeling kan er een naregeling worden toegepast op het vloerverwarmingssysteem. U kunt dan per ruimte de gewenste temperatuur bepalen. Dit wordt gerealiseerd door een ruimte- thermostaat die aangesloten wordt op een basisunit. Deze basisunit stuurt vervolgens een aantal zonemotoren dicht die op de vloerverwarmings-groepen zijn gemonteerd. Indien 1 of meer thermostaten vragend staat dan schakelt de basisunit vervolgens de cv-ketel of circulatiepomp in.

 

Deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor vloerverwarming en indien nodig zelfs voor vloerkoeling. Indien er geen koeling in de zomer wordt toegepast kan het zijn dat de vloerverwarming een tijd niet wordt gebruikt. Om het vastzitten van de circulatiepomp te voorkomen is een naregeling vaak voorzien van een pompregeling om dit te voorkomen.