Douche WTW


Douche WTW houdt in dat er Warmte Terug Winning uit douchewater plaatsvindt. Dit wordt gerealiseerd door een speciale wisselaar waardoor de warmte uit het douchewater wordt toegevoegd aan de het 'koude' water. Hierdoor gaat de energie niet door het doucheputje maar wordt op een milieuvriendelijke manier gedeeltelijk hergebruikt.

Huizen worden steeds beter geïsoleerd waardoor het gasverbruik voor verwarming van uw woning steeds lager wordt. Het tapwaterverbruik neemt echter wel toe. Er wordt steeds vaker en langer gedoucht. Behalve door middel van een zonneboiler kan het energieverbruik voor het verwarmen van tapwater verder terug gebracht worden door de warmteterugwinning uit het douchewater. De douchewater warmtewisselaar kan hiervoor zorgen. Bij het douchen gaat dus veel warmte rechtstreeks het riool in. Om deze warmte niet verloren te laten gaan heeft men een warmtewisselaar ontwikkeld waarmee het water dat naar de douchekraan gaat wordt voorverwarmd door het afvoerwater van de douche. 


Het plaatsen van een douche-wtw brengt een aantal grote voordelen met zich mee, o.a. de vereenvoudiging van de bouwaanvraag (door een lage epc als resultaat), tot wel 50 % besparing per douchebeurt, besparing tot wel 200m3 gas en een korte terugverdientijd van 3-4 jaar (gezin van 4 personen).


Als alle warmte teruggewonnen zou kunnen worden, zou je onbeperkt kunnen douchen zonder gasverbruik. In de praktijk kan niet alle warmte teruggewonnen worden maar wel een groot deel, namelijk tot 50%. De afbeelding hiernaast toont een douche-WTW die verwerkt is in een douchebak. Deze zijn met name geschikt voor de renovatiemarkt waar geen diepe douchegoot-WTW toegepast kan worden of voor het vervangen van een bestaande douchebak.


Kijk op de website www.technea.nlwww.itho.nl of www.aco.nl voor de verschillende merken, uitvoeringen en meer informatie.