Luchtbevochtiging


Met relatieve luchtvochtigheid wordt het percentage waterdamp aangegeven welke zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp (bij een bepaalde temperatuur en luchtdruk) Buiten kan de luchtvochtigheid variëren van 20% tot 100%. Voor binnen is een waarde tussen de 40% en 60% luchtvochtigheid de gewenste vochtigheid.


Door de verwarming en ventilatie kan de luchtvochtigheid binnen in uw huis enkele tientallen procenten afwijken. Bij bepaalde temperaturen kan een lage luchtvochtigheid onaangenaam zijn. Bijvoorbeeld bij schraal weer bevat de lucht weinig waterdamp en is de luchtvochtigheid erg laag. Als er binnen in uw goed geisoleerde woning wordt gestookt zal de luchtvochtigheid dalen. Als de verwarming uitgaat zal deze weer gaan stijgen, echter op koude dagen is dit natuurlijk niet gewenst. Ventileren is geen optie om de luchtvochtigheid hoger te krijgen. De koude lucht van buiten wordt droger wanneer de lucht de kamertemperatuur bereikt. De luchtvochtigheid daalt immers door verwarming.


De ideale luchtvochtigheid in uw woning ligt zo rond de 50%. Dit percentage is niet alleen van belang voor mensen en dieren, maar ook voor bijvoorbeeld planten en houten meubels en inrichting. Luchtbevochtigers zijn een oplossing om de juiste luchtvochtigheid te realiseren. Dit kan door een lokaal toestel in de ruimte te plaatsen. Deze toestellen zijn er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen te verkrijgen. Tevens is het mogelijk om een luchtbevochtiger in te bouwen in uw ventilatie-systeem (Ventilatie met luchttoevoer) Hier zijn wel een aantal technische vereisten aan verbonden. Indien u hierover meer informatie wenst kunt u ons gerust bellen.