Centrale verwarming


Centrale verwarming is een systeem welke bestaat uit een een warmtebron en een afgiftesysteem. De warmtebron is het toestel waar warmte centraal wordt opgewekt en deze vervolgens transporteert naar de ruimte waar de warmte wordt gevraagd. Dit wordt meestal gedaan door het warmteoverbrengend medium water maar kan ook door lucht worden getransporteerd. In de ruimte kan deze warmte worden afgegeven door bijvoorbeeld vloerverwarming, paneelradiatoren of convectoren. De warmtebron kan een cv-ketel, luchtverwarmer, hout-cv, maar ook een warmtepomp zijn. 

Een radiator is een warmtewisselaar die de warmte uit het cv-water uitwisselt met de omgeving. Om deze warmteoverdracht zo efficiënt mogelijk te maken is een groot oppervlakte nodig. De uitwisseling van de warmte gebeurd door stralingswarmte en convectiewarmte. Het warme water stroomt boven in de radiator en koelt vervolgens af naar beneden toe. De koude lucht stroomt daarentegen langs de radiator opgewarmd naar boven. Dit principe wordt ook wel convectie genoemd. Daarnaast geeft een radiator ook stralingswarmte af.

Er zijn verschillende types radiatoren zoals paneelradiatoren, ledenradiatoren en designradiatoren. Paneelradiatoren zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en maten zoals standaard, met onderaansluiting, met zij en bovenbekleding, vlakke beplating, verticale uitvoeringen etc.

Radiatoren zijn onafhankelijk van elkaar te regelen. Hierdoor kan per ruimte de gewenste temperatuur bereikt worden. Tevens kan men thermostatische ventielen toepassen waardoor de radiator automatisch afgesloten wordt indien de gewenste ruimtetemperatuur bereikt is. 
Indien er geen radiatoren geplaatst kunnen worden op de gewenste plaats (bijvoorbeeld bij tuindeuren) kunnen vloerconvectoren worden toegepast. Dit is een verwarmingslichaam die in een put of inbouwunit geplaatst wordt. Deze put wordt afgedekt door een rooster die in diverse uitvoeringen verkrijgbaar is. Vrijstaande of wand-convectoren zijn er in vele soorten te verkrijgen. Hierdoor zijn ze stijlvol in te passen in de hedendaagse woningen. Tevens kunnen wandconvectoren uigevoerd worden met ondersteuningsventilatoren waardoor ze ook een extra koelfunctie krijgen in combinatie met een warmtepomp. Het voordeel van convectoren ten opzichte van radiatoren is het gewicht, het minimale waterinhoud en hierdoor snelle opwarmtijd en de toepassingen voor lage aanvoertemperaturen. In badkamers worden vaak decor of designradiatoren toegepast. Deze radiatoren zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar die vaak bij het mooie design van de badkamer past.