Waterinstallatie


Schoon drinkwater is een van de voornaamste behoeftes van de mens. Het is gewoonweg niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het drinkwater wat bij u uit de kraan komt wordt meestal dicht bij u in de buurt (in een waterwingebied) opgepompt. Om van dit opgepompte water drinkwater te maken moet het eerst worden gezuiverd volgens de wettelijke eisen. Dit gebeurt door de waterleidingmaatschappij. In Nederland wordt drinkwater van hoge kwaliteit geleverd. Om dit zo te houden is het ook voor de waterleidinginstallatie en de toestellen in uw woning belangrijk om deze volgens de eisen (Vewin werkbladen) aan te leggen en producten toe te passen met het Kiwa keurmerk. Het Kiwa Keurmerk is een kwaliteitskeurmerk waarmee u de zekerheid hebt, een product van hoge kwaliteit te kopen. Als onafhankelijke partij voert Kiwa uitgebreide, op alle functies gerichte tests uit op producten voordat ze het Kiwa Keur mogen dragen. Met de producten voorzien van het Kiwa Keur hoef je niet alleen te beslissen op grond van design maar heb je ook een bewijs van kwaliteit.


Legionella: Legionella bacterie kan voorkomen in leidingwaterinstallaties en kan de veteranenziekte of de ziekte pontiac fever veroorzaken. De bacterie groeit het beste in drinkwater met een temperatuur van 25 tot 60 graden. Indien de bacterie zich in uw leidingwater bevindt is er niet gelijk reden tot paniek. Als het een ‘veilige hoeveelheid’ is en het water regelmatig onder de 20 graden en boven de 60 graden komt krijgt de bacterie geen kans om zich te vermeerderen. Ook is het belangrijk dat de leidingen regelmatig doorstromen. De bacterie kan overgebracht worden door aerosolen. Dit zijn zeer kleine deeltjes water en ontstaan bij bijvoorbeeld douches en bij bubbelbaden. Om legionella te voorkomen moet dus simpelweg de temperatuur van koud water onder de 25 °C en warmwater boven de 60 °C te houden. Het is daarom essentieel om het waterleidingsysteem volgens de geldende eisen van de Vewin aan te leggen. Als komo-installatiebedrijf zijn wij in het bezit van de kennis om een veilige waterleidingsysteem aan te leggen in de woningbouw, maar ook in de utiliteit en agrarische sector.



Circulatie-systeem voor warmtapwater: Om het warmwaterleidingsysteem op temperatuur te houden en zo te voorkomen dat deze een temperatuur krijgt die risicovol is voor legionella kan een circulatiesysteem worden toegepast. Dit systeem zorgt ervoor dat het warmte tapwater continu door een ringleiding stroom dmv een tapwaterpomp, met een gegarandeerde retourtemperatuur van 60 graden. Dit systeem wordt meestal in utiliteit toegepast omdat in deze situaties meestal langdurig stilstaand water kan voorkomen. Het nadeel van het systeem is de energieverbruik en het continu op temperatuur houden van het circulatiewater.


Isolatie van leidingen Een belangrijk onderdeel om de temperaturen in het leidingwater te beheersen is het toepassen van leidingisolatie. Op de plaatsen waar het nodig is passen wij geïsoleerde leidingen toe om de opwarming van het tapwater te voorkomen (vertragen).