Luchtverwarming


Luchtverwarming is een systeem dat voorverwarmde buitenlucht toevoert in de ruimte(s). De kanalen die de warme lucht transporteren worden in de kruipruimtes geplaatst en weggewerkt in of achter bouwkundige constructies. Deze (warme) luchtkanalen worden geïsoleerd om het warmteverlies te beperken. Naast het toevoeren van lucht wordt er bij dit systeem ook lucht afgezogen. Hiervoor worden retourluchtkanalen geplaatst waardoor de afgekoelde en verontreinigde lucht terug naar de warmtebron getransporteerd wordt. Bij deze warmtebron (luchtverwarmer) wordt verse buitenlucht toegevoegd om te verwarmen en naar de ruimte te voeren.


Het luchtverwarmingssysteem kan ook worden gecombineerd met een koelsysteem waardoor in de warme zomers een aangename koele lucht in de ruimtes toegevoerd kan worden. Een aantal voordelen van luchtverwarming zijn een gezond en comfortabel leefklimaat in uw woning, geen water maar directe verwarming van lucht, lage stookkosten door een hoog rendement, korte opwarmtijd en daardoor een hoog thermisch comfort. De constante luchtcirculatie verdeelt warmte van andere energiebronnen, zoals zoninstraling, gelijkmatig over het hele gebouw.


Er zijn 2 uitvoeringen van luchtverwarmingstoestellen; direct gestookt of indirect gestookt. Bij de direct gestookte uitvoering zorgt een hoogrendement gasgestookte unit in de luchtverwarmingsunit voor de verwarming. Bij indirect gestookte units zorgt een externe cv-ketel voor de warm- of koudwatervoorziening. De indirecte luchtverwarmer zorgt door de toepassing van een water-luchtwisselaar ervoor dat het warme of koude water wordt omgezet in warme of koude lucht. Tevens worden luchtverwarmers toegepast in het BQLS concept van Brink climate systems, het innovatieve concept voor verwarmen, koelen, ventileren en warmwatervoorziening. In plaats van los van elkaar staande toepassingen is dit een totaaloplossing die past bij de huidige comfortwensen van bewoners én die daarbij ook gezond, duurzaam en energiezuinig is. Kijk op www.brinkclimatesystems.nl voor meer informatie over luchtverwarming en het bqls concept.