De Omvormer


Wat is een omvormer:

De omvormer vormt het brein van het zonne-energiesysteem. Deze maakt het mogelijk om de zonnepanelen aan het electriciteitsnet te koppelen. Ze zetten gelijkstroom uit zonnepanelen om in de voor u bruikbare stroom uit het stopcontact. De omvormers moeten altijd op een geschikte plaats worden gemonteerd. Het liefst in een zo koel mogelijke omgeving, echter ook zo dicht mogelijk bij de panelen om zo min mogelijk verlies te krijgen.


Kiezen van de juiste omvormer:

Het is belangrijk de juiste omvormer te kiezen. Deze moet goed afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. De juist geselecteerde omvormer verlengt de levensduur en verhoogt het rendement van het systeem. Om de juiste omvormer te selecteren berekenen wij de installatie voor elke specifieke situatie en dit zorgt voor maximale opbrengsten en een langere levensduur van de omvormer.


Werking omvormer:

Omvormers zijn veel meer dan alleen spanningsomzetters. Omvormers bewaken en controleren de zonne-energieinstallatie, optimaliseren de prestaties en verzamelen gegevens over het functioneren van het systeem. Bij netgekoppelde systemen verbreken omvormers indien nodig automatisch de verbinding met het openbare elektriciteitsnet om het systeem te beschermen tegen overbelasting.


Plaats van de omvormer:

De omvormers moeten altijd op een geschikte plaats worden gemonteerd. Dit is in een zo koel mogelijke omgeving. Ook is het belangrijk om de omvormer zo dicht mogelijk bij de panelen te plaatsen om zo min mogelijk verlies in de kabel tussen de panelen en de omvormer te krijgen. Wij beoordelen ter plaatse wat in uw geval de beste oplossing is.


SMA Sunnyboy 1-fase omvormer

De Sunnyboy SB is een trafoloze omvormer. Dit toestel is standaard voorzien van Wifi-technologie. Hij haalt mede door zijn schaduw-management een uitzonderlijk rendement (tot 97%). Het toestel beschikt over een ingebouwde Web User Interface waar de gegevens kunnen worden uitgelezen. Met zijn verschillende vermogensklassen (SB1.5 tot SB5.0) is het de ideale omvormer voor de wat kleine en middelgrote installaties.


SMA Tripower 3-fase omvormer

De sunny tripower is een omvormer welke de de stroom levert als 3-fasen krachtstroom. Bij wat grotere systemen kan dit de goede keus zijn zodat de stroom verdeelt wordt over meerdere stroomkringen. Op een 3-fasen omvormer kunnen over het algemeen dus meer panelen worden aangesloten dan op een 1-fase omvormer. Voor een 3-fasen omvormer moet u wel de beschikking hebben over een 3-fasen hoofdzekering maar dit kunt u altijd aanvragen bij de netbeheerder. De 3-fasen omvormers beginnen met een vermogen van 5.0 kW