Zonneboiler


De zon is onze meest duurzame energiebron. U kunt deze gratis energie gebruiken voor het verwarmen van uw tapwater maar ook voor het produceren van elektriciteit (zie PV-panelen in het gedeelte elektra) In dit gedeelte wordt het zonneboiler-systeem toegelicht. Het principe is heel gemakkelijk. De collectoren die buiten worden geplaatst nemen continu warmte op uit het daglicht. Deze warmte wordt door een leidingsysteem en een pompunit getransporteerd naar een boiler waar het vervolgens wordt afgegeven aan het tapwater. Dit opgewarmde tapwater wordt vervolgens naverwarmd tot een gebruikelijke warmwatertemperatuur van 60 graden door een geschikte cv-ketel. De pomp wordt aangestuurd door een geavanceerde regelaar welke de temperaturen van de collectoren en boiler in de gaten houdt. Deze systemen kunnen tot wel 60% besparen op het gasverbruik wat uw normaal nodig bent om het warme water te verwarmen.


Naast vlakke plaat zonnecollectoren zijn er ook collectorbuizen verkrijgbaar. Dit systeem is esthetisch minder aantrekkelijk echter hebben ze wel circa 10% meer opbrengst dan de vlakke plaatcollector. Tevens zijn de collectorbuizen voorzien van een oververhittingsbeveiliging waardoor de vloeistof in de collectoren een langere levensduur heeft. De buizen zijn per stuk te plaatsen en dus is het collectorveld gemakkelijk uitbreidbaar en bent u hierdoor een stuk flexibeler. Wanneer er door omstandigheden en buis stuk gaat is deze gemakkelijk vervangbaar terwijl je bij de vlakke plaatcollector het gehele paneel moet vervangen.


Hiernaast ziet u een schematische weergave van een zonneboiler installatie van Nefit. Het systeem bestaat uit collectoren, regelunit met pomp, boilervat en een pompgroep. Wanneer de temperatuur in de collectoren te hoog is dan zal de pomp niet gaan circuleren. Dit is ook het geval wanneer de temperatuur in de collectoren lager is dan in de boiler.