Dakbedekkingen


Wij monteren daken met bitumen, epdm en kunststof dakbedekking. Hieronder volgt een toelichting van de voor en nadelen van de verschillende systemen.


Isolatie: Dakbedekking op uw platte dak begint natuurlijk na een dampremmende laag met een goede isolatie. Een goede thermische isolatie vormt een belangrijk deel van de dakbedekkingsconstructie. Er zijn veel verschillende soorten isolatie zodat je voor ieder dak de juiste isolatie kunt kiezen. De voordeligste oplossing is een piepschuim isolatie (XPS) welke uitstekend toe te passen is als dakisolatie. Er zijn echter wel een aantal kleine nadelen zoals bijvoorbeeld een dikke laag om de gewenste R-waarde te halen of denk ook aan de brandveiligheid welke bij XPS niet ideaal is.


Een andere optie is een isolatieplaat van PIR schuim. PIR is een verbeterde versie van PUR. Hoewel PIR en PUR uit dezelfde basisgrondstoffen vervaardigd worden, ontstaan er door de een ander mengproces verschillende kunststofschuimen. PIR-isolatie beschikt over een uitstekende isolatiewaarde en een verhoogde brandveiligheid. Ten opzichte van piepschuim isolatie heeft PIR- isolatie naast een zeer goede vormvastheid en drukvastheid ook een hoge isolerende waarde. Dit heeft tot gevolg dat er met een dunnere laag volstaan kan worden om de R-waarde te halen.  De term R-waarde drukt het isolerende vermogen uit.

 

Bitumineuze dakbedekking:

Dakbedekking voor platte daken wordt vaak uitgevoerd als een bitumen dakbedekking. Bitumen is een product welke gemakkelijk is te verwerken en wordt verwerkt met een brander. In sommige gevallen kan dit een probleem zijn waardoor er een systeem toegepast moet worden welke niet wordt verwerkt met open vuur maar bijvoorbeeld met hete lucht.


Bitumen 1-laags:

Tegenwoordig wordt door ons steeds vaker een dakbedekking gebruikt welke bestaat uit een bitumen component welke door hete lucht verwerkt kan worden. Deze dakbedekking wordt 1-laags aangebracht. Een groot voordeel van dit systeem is dat het verwerkt wordt door met hete lucht thermisch te lassen, waardoor er altijd conform de NEN 6050 wordt gewerkt. De NEN 6050 is een norm voor het brandveilig werken aan gesloten dakbedekkingssystemen.

Kunststof dakbedekking: 

EPDM wordt aangebracht door middel van hete lucht of met speciale lijmen en kitten. EPDM is in meerdere uitvoeringen te verkrijgen. Wij hebben de voorkeur gegeven aan de dakbaan die thermisch lasbaar is waardoor we op het dak alle details eenvoudig en snel uit kunnen voeren. EPDM hoort thuis bij de wat duurdere dakbedekking maar vertaalt dit dan wel in een nog langere levensduurverwachting dan 50 jaar. Een goedkoper en gangbaar alternatief is EPDM membraan dakbedekking. Deze wordt uit één stuk gesneden uit een grote rol waardoor de lasnaden tot een minimum beperkt worden. De membraan dakbedekking wordt door spuitlijm uit een drukvat aangebracht op de ondergrond.



PVC dakbedekking:

Deze dakbedekking is ook een thermisch lasbare kunststof en heeft als voordeel dat het in veel kleuren te verkrijgen is. Dit heeft tot gevolg dat het veelal op zichtdaken toegepast wordt. PVC is een iets goedkopere dakbedekking en wordt als dunne folie vaak toegepast op grote daken en dan meestal in de standaard kleur grijs.